Denetimler arttı, 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat için harekete geçilti

GİB, Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelesini Sürdürüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadelesine devam ediyor. Bu kapsamda saha denetimlerine ağırlık veren GİB, vergi kaçakçılığını önlemeye odaklanıyor.

GİB, vergi kayıp ve kaçağını engellemek için analizler yaparak denetlenecek mükellef gruplarını belirliyor. Ayrıca ihbarlar ve şikayetler doğrultusunda denetim alanları belirleniyor.

2024 yılında, GİB çeşitli sektörlerde KDV uyumsuzluğu, belge düzeni ve ödemelerin kayıtlarla uyumunu denetledi. Bu denetimler bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünlerini de kapsadı.

Totalde 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirildi ve bu denetimler sonucunda uyumsuzluklar nedeniyle 7,4 milyar lira ceza kesildi.

Denetimler sonucunda 32 bin 255 kişinin kayıtsız bir şekilde çalıştığı belirlendi ve bu durum, 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirilmesine sebep oldu.

Kira Geliri Beyanı Yapan Mükellef Sayısı Arttı

GİB, kira gelirlerine yönelik yaptığı çalışmada, kiracı bulunan 425 bin konutu denetledi. Bu çalışma sonucunda 376 bin yeni mükellefin beyan vermesi sağlandı ve bir önceki yıla göre yüzde 26 artış olduğu belirtildi.

Ayrıca, 55 bin mükellef geçmiş yıllara ait kira beyannamelerini verdi ve toplamda 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi. GİB, kira gelirlerinin doğru beyanı için benzer çalışmaları sürdürecek.

Bandrollü Ürünler ve Denetimler

Tütün ve alkollü içkilerde bandrol uygulamasıyla kaçak ürünlerin tespiti kolaylaştı. 2024 yılında 16 milyondan fazla sigara ve alkollü içki ile yaklaşık 600 milyon dal makaron denetlendi. Tespit edilen kaçak ürünler kolluk kuvvetlerine bildirildi.

Kayıt Dışı Hasılat İçin Çalışmalar

GİB, nakdin yoğun olduğu sektörlerde izaha davet ve gönüllü uyum çalışmalarına başladı. Fiziki ve sanal POS cihazları ile yapılan tahsilatlar, analiz edilerek kayıt dışı hasılatlar üzerinde duruldu.

Özel konuları da içeren 25 farklı konuda vergi kaybına neden olan mükellefler belirlendi. 137 bin 25 mükellefle gönüllü uyum ve izaha davet çalışması başlatıldı ve 27,3 milyar lira kayıt dışı hasılatın beyanı alındı.

Çalışmalar sonucunda kayıt dışı bırakılan hasılatı beyan etmeyen mükellefler hakkında yasal işlem yapılacak.

Related Posts

BKM verileri: Nisanda 1,78 trilyon lira kartla ödendi

BKM verileri: Nisanda 1,78 trilyon lira kartla ödendi

Petrol düşerken motorine zam geldi! Pompaya böyle yansıdı

Brent petrol fiyatlarındaki değişimler ülkemizde doğrudan pompaya yansımaya devam ediyor. Fiyatların yukarı yönlü hareketinden dolayı benzine 1,47 TL zam gelmişti. Ancak son iki gündür brent petrol fiyatlarının aşağı yönlü olmasına rağmen motorin …

Brezilya Borsası rekor sonrası soluklandı

Brezilya’nın B3 borsasında işlem gören Ibovespa endeksi, çarşamba günü yüzde 0,3 gerileyerek 138.800 puanın altına indi. Endeks, bir önceki seansta ulaştığı tarihi zirveden hafif geri çekildi. Bu düşüş, ABD ile Çin arasındaki gümrük vergisi …

Türkiye ile Çin arasındaki hava ulaşımında yeni dönem

Türkiye ile Çin arasında sivil havacılık alanında yeni mutabakat zaptı imzalanarak, iki ülke arasındaki haftalık yolcu seferi hakkı 21 frekanstan 49 frekansa çıkarıldı.

Elektrikli araçlara ilgi giderek artıyor, satışlarda yükseliş!

İngiltere merkezli araştırma şirketi Rho Motion verilerine göre, nisanda 1,5 milyon elektrikli araç satıldı. Bu satışlar yıllık bazda yüzde 29 büyümeye işaret ederken, aylık bazda yüzde 12 gerileme kaydedildi. Dünyada bu yıl ocak-nisan dönemindeki …

Türkiye ile Yunanistan arasında “yüksek turizm potansiyeli”

Türkiye ve Yunanistan’da turizm sektörünün önde gelen isimlerine göre, dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çeken bu iki komşu ülkenin halkları, birbirlerini ziyaret etmek için çok çeşitli nedenlere sahip.