BTÜ’nün bitkisel atık projesine TÜBİTAK desteği

TÜBİTAK Destekli Bitkisel Atık Projesi

BURSA (İGFA) – Bursa Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Sebahat Özdemir’in liderliğinde gerçekleştirilen “Bitkisel Artık Proteinlerinin Yapısal Modifikasyonu ve Pickering Emülsiyonlarında Kullanımı” başlıklı proje, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Seher Kumcuoğlu’nun danışmanlığında TÜBİTAK 1002-A programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Proje kapsamında 12 ay sürecek çalışmalar neticesinde, kabak çekirdeği ve kenevir küspelerinden elde edilen proteinlerin modifiye edilerek lifli yapılar oluşturulması ve yeni nesil Pickering emülsiyonların geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Yüksek biyolojik aktiviteye sahip kurkumin gibi doğal bileşenlerin kapsüllenmesinde kullanılacak olan bu emülsiyonlar, araştırmanın odak noktasını oluşturmaktadır.

Araştırmacı Sebahat Özdemir, projenin önemine vurgu yaparak, “Kabak çekirdeği ve kenevir küspeleri genellikle atık olarak görülse de bu çalışmada değerli kaynaklar olarak ele alınmaktadır. Yeni yöntemlerle işlenen küspeler, nanofibril lif yapılarına dönüştürülerek stabil emülsiyonların oluşumuna katkı sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.

Özdemir, proje kapsamında kurkuminin nanofibril tabanlı Pickering emülsiyonlar ile daha etkili hale getirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Bu gelişme, kurkuminin biyo yararlanımını artırarak daha etkili sonuçlar doğuracaktır.

GIDA, İLAÇ, KOZMETİK GİBİ SEKTÖRLER KULLANACAK

Özdemir, “Bu yenilikçi yaklaşım sadece gıda ve sağlık sektörlerini değil, kozmetikten ilaç sektörüne kadar geniş bir uygulama alanına sahiptir. Projenin çıktıları, doğal ve sürdürülebilir çözümler arayan endüstrilere büyük fayda sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Projenin temel hedeflerinden ve katkılarından bahseden Özdemir, “Tarımsal atıkların yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülmesi, doğal kaynaklardan stabil emülsiyonların elde edilmesi ve biyoaktif bileşenlerin biyoyararlanımının artırılması gibi amaçları bulunmaktadır. Aynı zamanda, çevre dostu alternatiflerin geliştirilmesiyle endüstrilere önemli bir katkı sağlanacaktır. Doğal ve sürdürülebilir bir yaklaşım sunan bu inovatif proje, bilim ile endüstriyi bir araya getirerek geleceğin sürdürülebilir teknolojilerine öncülük edecektir” dedi.

Related Posts

İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını genişletme planına Avrupa’da 6 ülke tepki gösterdi

İspanya, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Norveç ve Slovenya dışişleri bakanlarından ortak açıklama: “İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını genişletme ve Gazze Şeridi’nde uzun süreli bir İsrail varlığı kurma planının açıklanmasından duyduğumuz derin endişeyi dile getiriyoruz. Gazze, Filistin halkına ait olan Filistin Devleti’nin ayrılmaz bir parçasıdır” açıklamasında bulundu.

Düşen kuzenini kurtarmaya çalışırken birlikte boğulmuşlar

Şanlıurfa’da sulama kanalında boğulan 2 kuzenden İbrahim Halil Kılıç’ın (13) dengesini kaybederek suya düştüğü, bu sırada Rüveyda Demir’in (12) kuzenini kurtarmaya çalıştığı ve birlikte akıntıya kapıldıkları ortaya çıktı.

City’s Nişantaşı ve Gülaylar Altın’ın sahibi Mehmet İlhan Gülay, İBB soruşturmasında tutuklandı! İfadesi ortaya çıktı: ‘Süreç AKP döneminde başladı!’

İBB soruşturmasında tutuklanan Mehmet İlhan Gülay emsal artışına izin veren komisyon kararında başkan olarak ismi bulunan Adnan Zeki Bostan’ın şu an AKP İBB Grup Başkanvekili olduğunu vurguladı. Gülay ayrıca “Ayrıca o dönemki grup başkanvekili olan Tevfik Göksu’nun ricası üzerine söz konusu parsel ve kendi arazimiz içerisinde bir cami inşaatı yapmayı anlaşmaya koyduk. Bu husus plan notuna da eklenmiştir” dedi.

Putin: ABD-İran görüşmelerini kolaylaştırmaya hazırız

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tahran’ın nükleer programına ilişkin adil bir anlaşmaya varılması için İran ile ABD arasındaki müzakereleri kolaylaştırmaya hazır olduklarını söyledi. Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir …

950 milyonluk dev köşkün satışıyla ilgili flaş gelişme

Koza Altın, Bebek’te 950 milyon lira + KDV fiyatla satışa çıkardığı deniz manzaralı köşk, iki ev ve garajdan oluşan 3.091 metrekarelik gayrimenkulün satışını iptal etti.

Bakan Yerlikaya duyurdu: 568 kişi gözaltında

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, siber suçlarla mücadele kapsamında 568 şüpheli yakalandığını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir