Asya Kalkınma Bankası Türkiye’de faaliyete başlayacak

Türkiye, AKB’de Yeni “Bölgesel Üye” Statüsüne Geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin 1991 yılından beri üyesi olduğu Asya Kalkınma Bankası’nda (AKB) alınan Guvernörler Kurulu kararıyla 12 Aralık 2024 tarihinde “bölge dışı üye” statüsünden “bölgesel üye” statüsüne terfi ettiği belirtildi.

Bankanın 59 yıllık tarihinde bir ilk olan bu statü değişikliğinin, Türkiye’nin yoğun çabaları sonucunda gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, “Bu süreç, üye ülkelerle güçlü diyaloglar kurulması ve ekonomi programına duyulan güven sayesinde kısa sürede geniş destekle başarıyla tamamlanmıştır. Bu karar doğrultusunda AKB, ülkemizdeki faaliyetlerine başlayacaktır. Bu sayede kamu ve özel sektörümüz; altyapı, çevre, eğitim, finans ve enerji gibi çeşitli sektörlerde bankanın uzun vadeli ve avantajlı finansman imkanlarından faydalanacaktır.” denildi.

AKB Heyeti Türkiye’yi Ziyaret Etti

Açıklamada, AKB yetkililerinden oluşan heyetin, Türkiye’deki faaliyetlerini belirlemek amacıyla kamu ve özel sektör temsilcileriyle görüşmek üzere ülkemizi ziyaret ettiği belirtildi.

Heyetin ayrıca bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldiği ifade edildi. “Görüşmede, Sayın Bakanımız tarafından Orta Vadeli Program kapsamında ülkemizin sektörel öncelikleri ve izlenen politikalar hakkında bilgi paylaşılmış, heyet tarafından ise AKB’nin ülkemize yönelik gelecekteki çalışma programının genel çerçevesi sunulmuştur. Bakanlığımızın çok taraflı kalkınma bankaları ile kurduğu güçlü ilişkiler ve etkin proje finansmanı yönetimi sayesinde, ülkemiz, tercih edilen bir kalkınma ortağı olmuş, bu kuruluşlardaki aktif portföy büyüklüğümüz 35 milyar dolara ulaşmıştır. Bu başarı, ekonomi programımıza duyulan güvenin önemli bir göstergesidir.” şeklinde açıklamalara yer verildi.

Öte yandan, Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, AKB merkezi Manila’da bulunan 69 üyeli bir uluslararası finansal kuruluş şeklinde faaliyet göstermektedir. Bankanın toplam kayıtlı sermayesi 142,7 milyar dolar iken, ödenmiş sermayesi 7,1 milyar dolardır. Türkiye’nin bankadaki kayıtlı sermayesi ise 480,7 milyon dolar seviyesinde olup, bu sermaye yüzde 0,56 oy gücüne denk gelmektedir.

Related Posts

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

2016’da Burger King’de satılan menü fiyatları sosyal medyada gündem oldu

2016 yılındaki 4,95’lik menü fiyatı enflasyonun 10 yılda geldiği noktayı gösterdi