Trump’ın bütçe kesintisi James Webb’i karanlığa gömebilir

Donald Trump’ın NASA Bütçesindeki Kesintiler JWS Teleskopunu Tehdit Ediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın NASA bütçesindeki ciddi kesintileri, devrim niteliğindeki James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) faaliyetlerini tehlikeye atabilir. 10 milyar dolar maliyetle geliştirilen teleskop, Hubble’dan 100 kat daha hassas gözlem yapabiliyor ve evrenin ilk dönemlerine dair önemli bilgiler sağlıyor.

Trump yönetiminin önerdiği planlar arasında, NASA’nın bilimsel araştırmalarından sorumlu Science Mission Directorate departmanının bütçesinin yaklaşık yüzde 50 oranında kesilmesi bulunuyor. Ayrıca ajansın üst düzey bilim insanlarının görevden alınması da kurumsal kapasiteyi zayıflatıyor.

Trump yönetiminin, JWST’nin yanı sıra, fırlatılmak üzere olan Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu’nun da iptal edilebileceği belirtiliyor. Diğer yeni nesil uyduların geliştirme süreçleri de bütçe daralmalarından nasibini alabilir.

Uzmanlara göre, sadece teleskoplara değil, bu sistemleri yöneten bilim insanlarına da yatırım yapılmazsa, tüm bilimsel çabalar sekteye uğrayabilir. University of Chicago’dan astrofizikçi Daniel Holz, “Bu kesintiler gerçekleşirse bilim durur” uyarısında bulundu.

Beyaz Saray’ın, yalnızca NASA değil, bilim insanlarını istihdam eden diğer federal kurumlarda da kesinti planladığı bildiriliyor. ABD’nin teknolojik ve bilimsel liderliğine büyük darbe vurabileceği endişesi bilim camiasında konuşuluyor.

Çin ve Avrupa’daki uzay ajansları, ABD’nin bilim ve teknoloji alanındaki duraksamayı fırsata çevirmek üzere harekete geçti. Bazı Amerikalı bilim insanlarının bu bölgelere geçmeye başladığı ifade ediliyor.

Uzun vadede, bilimsel araştırmalara yönelik bu politikaların; yeni tıbbi tedavilerin geliştirilmesinden savunma sistemlerine, akıllı telefonlardan yapay zekâya kadar pek çok alanda ABD’nin küresel rekabet gücünü zayıflatabileceği belirtiliyor.

Related Posts

Kuantum Bilgisayar Yatırım Yarışı Kızışıyor: 2030’da Teknoloji Devrimi Kapıda!

Teknoloji dünyasında yeni bir devrim kapıda: Kuantum bilgisayarlar. Son yıllarda hız kazanan kuantum bilişim alanındaki yatırımlar, önümüzdeki 10 yıl içinde bugünün klasik bilgisayarlarını kökten değiştirecek. Bank of America’nın son raporuna göre, 2030-2033 yılları arasında “kuantum üstünlüğü” denilen kritik dönüm noktasına ulaşılması bekleniyor. Bu, kuantum bilgisayarların klasik bilgisayarların yapamayacağı hesaplamaları yapmaya başlaması anlamına geliyor.

Güneş Sistemi’nin sınırında “fosil dünya” keşfedildi

Gökbilimciler, Güneş Sistemi’nin dış sınırlarında yörüngesi 4.5 milyar yıldır değişmeyen “fosil” bir dünya olabileceği düşünülen gizemli gökcismi keşfetti.

Dünyanın en çok kazanan mühendisi: Rekor maaşla Meta’ya transfer oldu

Teknoloji devleri arasındaki yapay zeka rekabeti her geçen gün kızışırken Meta, Apple’dan çarpıcı bir mühendis transferi yaptı. Artık Meta adına çalışacak olan Ruoming Pang, dünyanın en çok kazanan mühendisi olacak.

İnternette görülmemiş rekor kırıldı! Netflix’teki tüm filmleri bir saniyede indirebiliyor

Japon araştırmacılar, saniyede 1.02 petabitlik veri iletimiyle internet hızında dünya rekoru kırdı. Bu hız, Netflix’in tüm içerik arşivini saniyede 30 kez indirebilecek kapasitede.

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …