Tiroidiniz alarm veriyor olabilir

Tiroid Bezi ve Hayati Rolü

Tiroid, vücuttaki organların çalışma hızını düzenleyen iki hormon üreten önemli bir bezdir. Metabolizma kontrolünden büyüme-gelişmeye, kalp fonksiyonlarından sindirime kadar birçok hayati süreci etkiler. Bu sebeple genellikle ‘vücudun orkestra şefi’ olarak adlandırılır. Ancak, hormon üretimi dengesi bozulduğunda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Tiroid hastalıklarının ülkemizde yaygın olduğunu ve özellikle kadınların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, önemli bilgiler paylaştı. İşte detaylar:

Hassas bir denge

Tiroid bezi, boynun ön tarafında bulunan ve küçük kelebek şeklinde olan 15-20 gram ağırlığında bir bezdir. İki hormon olan T4 ve T3’ün üretiminden sorumludur. Bu hormonların salgılanmasını hipofiz bezi sağlar ve bu süreç hassas dengeler üzerinde kuruludur.

Vücuttaki görevleri

Tiroid hormonları vücuttaki pek çok sistemi etkiler. Bu hormonlar büyüme ve gelişme için gereklidir. Eksiklikleri vücut ve kemik gelişiminde gerilik, beyin ve zekâ gelişiminde engel oluşturabilir. Kalbin düzgün çalışabilmesi için de tiroid hormonları önemlidir. Aynı zamanda karbonhidrat ve yağ metabolizmasını düzenleyerek kilo kontrolüne yardımcı olurlar.

Tiroidin düzgün çalışmadığı durumlarda kadınlarda adet düzensizliği ve doğurganlık sorunları görülebilir.

Kilo veremiyorsanız dikkat!

Tiroid hastalıkları birçok belirtiyle kendini gösterir ancak pek fark edilemez. Hipotiroidi durumunda kilo alma, yorgunluk, halsizlik, kabızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Hipertiroidide ise çarpıntı, kilo kaybı, terleme gibi belirtiler görülebilir.

Kan testiyle tiroid hastalıkları kolaylıkla teşhis edilebilir ve erken tedavi ile düzeltilebilir.

Risk faktörleri

  • Hipotalamus ve hipofiz bezini etkileyen hastalıklar
  • Hormonal bozukluklar
  • Stres
  • İyot eksikliği
  • Hormonların etkisiz hale gelmesi
  • İleri yaş

Haşimoto tiroidi

Kadınlarda sık görülen bir hastalıktır ve tedavisinde tiroid hormonları kullanılması önemlidir.

Guatr hastalığı

Tiroid bezinin büyümesi durumudur ve nedenleri arasında iyot eksikliği, hormon dengesizlikleri bulunur.

Graves hastalığı

Hipertiroidiye neden olan kronik bir hastalıktır ve kalp sağlığını etkileyebilir.

Tiroid nodülleri

Tiroid bezindeki anormal yumrulardır ve hipertiroidiye sebep olabilirler.

Tiroid kanseri

Tiroid bezindeki hücrelerin kansere dönüşmesidir ve erken teşhis tedavide başarı oranını artırır.

Related Posts

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.