Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Türk Lirasındaki Oynaklık Önemli Ölçüde Azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi ve kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Şimşek, Mayıs ayı başından itibaren artan rezervlerle birlikte rezerv yeterliliğinin sağlandığını ve Türk lirasındaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını belirtti.

Bakan Şimşek, Londra’daki temasları kapsamında reel sektör ve finans sektörü yatırımcılarıyla buluştu. Toplantılarda, ekonomi programındaki gelişmeler ve Türkiye’nin yapısal dönüşüm vizyonu detaylı bir şekilde ele alındı.

Şimşek, uygulanan ekonomi programının son dönemdeki şoklara karşı direncini kanıtladığını vurgulayarak, “Enflasyonda düşüş eğilimi devam ediyor, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankasının öngördüğü tahmin aralığında kalması bekleniyor. Cari açık sürdürülebilir seviyelere indirildi, dış borçun milli gelire oranı ve brüt dış finansman ihtiyacı azaldı.” dedi.

Kamu harcamalarındaki disiplini vurgulayan Şimşek, “Gelir performansının Orta Vadeli Program’da öngörülen hedefin bir miktar altında gerçekleşmesi ihtimali bulunsa da dezenflasyon süreci devam ediyor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Reel sektörün dirençli yapısını koruduğunu ve sektörel gelişmelerin yakından takip edildiğini ileten Şimşek, yapısal dönüşüm çerçevesinde aktif sanayi politikaları ile yeşil ve dijital dönüşüme yönelik politikaların devam edeceğini belirtti.

Bakan Şimşek, yatırımcılara yaptığı değerlendirmede ekonomideki kırılganlıkların azaldığını ve makro-finansal istikrarın güçlendiğini ifade ederek, “Bu doğrultuda kur korumalı mevduattan çıkış süreci büyük ölçüde tamamlandı, mayıs ayı başından itibaren artan rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlandı ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı.” şeklinde konuştu.

Şimşek, “Terörsüz Türkiye” sürecine de değindiği görüşmelerde, “Terörsüz Türkiye sürecinin sadece güvenlik açısından değil, bölgesel entegrasyon ve ekonomik kalkınma açısından da fırsatlar sunduğunu belirtti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin Türkiye’nin yeni büyüme noktaları olma potansiyeline sahip olduğunu aktardı.

Türkiye’nin büyük ve güçlü bir ekonomi olduğunu vurgulayan Şimşek, “Kişi başına gelire oranla, imalat sanayisindeki yüksek katma değerimizle birçok ülkenin önündeyiz. İmalat ve hizmetler sektöründe bölgenin ana üretim üssü konumundayız. Gelişmiş fiziki altyapımız, genç ve dinamik nüfusumuz ile güçlü bölgesel entegrasyon yeteneğimiz, Türkiye’yi doğrudan yabancı yatırımlar için son derece cazip kılıyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek, Londra’daki temasları sırasında ayrıca İngiltere’de faaliyet gösteren Türk şirketlerinin yöneticileriyle de bir araya geldi.

Related Posts

Kırşehir’de 200 gram ekmek 12 TL oldu

Yeni tarifeye göre, 200 gramlık ekmekler 12 TL, 400 gramlık ekmekler ise 24 TL’den satılacak. Güncellenen fiyatlar bu günden itibaren geçerli olacak. Erbaa’da ekmek rekabeti sona erdi: Fiyatlar 10 TL’ye çıktı Yapılan açıklamaya göre; somun, pide …

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.