Çelik binalar depreme dayanıklılığı ve hızlı inşa edilebilmesiyle öne çıkıyor

Depremlerde Çelik Yapılar Neden Daha Güvenli?

“Asrın felaketi” olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremler, konutların malzeme yetersizliğini bir kez daha ortaya koyarken, kalitesiz beton ve demirle yanlış mühendislik uygulamalarının büyük facialara yol açtığı görülmüştü.

Kahramanmaraş’ta çöken binalara karşın hiçbir çelik yapının çökmemiş olması, çelik yapıların depremlere karşı daha dayanıklı olduğunu göstermiştir. Bu durum, çelik yapılara olan ilgiyi ve talebi artırmıştır. İstanbul’da meydana gelen son depremler ise riskli betonarme binaların yaratabileceği tehlikeleri tekrar gündeme getirmiştir.

Uzmanlar, betonun kısa ömürlü olması, karbon salımına neden olması, geri dönüşümünün zorluğu ve deprem sırasında büyük zararlara yol açması gibi dezavantajları olduğunu belirterek, çelik ve ahşap gibi alternatif malzemelere yönelmenin daha güvenli bir seçenek olabileceğini vurgulamıştır.

Çelik Yapılar Neden Daha Güvenilir?

Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, çelik yapıların betonarmelere göre daha güvenilir olduğunu vurgulayarak, çelik yapılarda işçilik hatalarının daha az olduğunu ve depreme karşı 7-10 kat daha dayanıklı olduklarını belirtmiştir. Çelik yapılar, hafif olmaları ve depreme karşı daha sağlam olmalarıyla öne çıkmaktadır.

Şimşek ayrıca çelik yapıların daha enerji tasarruflu, geri dönüştürülebilir, ekonomik ve çevre dostu olduğunu dile getirerek, betona alternatif olarak çelik yapılara daha fazla ilgi gösterilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Beton Yerine Çelik ve Ahşap Yapılar

Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise betonun kısa ömürlü olması, geri dönüşümünün zorluğu ve depremlerde yaratabileceği hasarlar nedeniyle çelik ve ahşap gibi alternatif malzemelere odaklanılması gerektiğini belirtmiştir. Özgün, betona alternatif malzemelerin kullanımının artırılması gerektiğini ve çelik, taş ve ahşap yapıların önceliklendirilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Türkiye’deki endüstriyel binalarda çelik yapıların oranının arttığını ancak konutlarda bu oranın yeterli seviyede olmadığına dikkat çeken Özgün, milyonlarca konutun dönüşüm beklediğini ve çelik yapılara olan ilginin artması gerektiğini belirtmiştir.

Related Posts

Konya’nın tarım devi iflas etti

Tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren Ereğli Bereket Tarım, konkordato talebinin mahkemece reddedilmesinin ardından iflas etti.

Ticari kredi faizleri zirvede, reel sektörde gerçek yavaşlama yeni başlıyor: İş dünyasını korku sardı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasının ardından ekonomideki belirsizlikler sürerken finansmana erişim kritik sorun haline geldi.

Bakan Yumaklı: Türkiye’de tarım ve orman sektörü sürdürülebilir bir yapı üzerine oturmuştur

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye’de tarım ve orman sektörü sağlam, sürdürülebilir ve kuvvetli bir yapı üzerine oturmuştur.” dedi.

2025 Nisan enflasyon oranı ne zaman açıklanacak? TÜİK enflasyon oranı ne zaman açıklanacak?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay enflasyon verisi duyuruluyor. Geçtiğimiz ay TÜFE yıllık bazda yüzde 38,10 olarak açıklanmıştı. Peki, 2025 Nisan enflasyon oranı ne zaman açıklanacak? TÜİK enflasyon oranı ne zaman açıklanacak?

Tatil sezonu öncesi rezervasyon yapacaklar dikkat! Uyarı geldi

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Kentsel dönüşümde hızlı ve başarılı sonuç almanın yolu doğru sözleşmeden geçiyor

Depremin yine gündemin ilk sırasına oturduğu megakentte hukukçular, kentsel dönüşümün hızlı ve güvenli şekilde tamamlanabilmesi için sürecin avukat denetiminde ve doğru sözleşmeyle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir