Deprem çantasından sonra bir fırsatçılık daha: Sahte deprem uyarı uygulamaları arttı

Deprem İçin Sahte Uyarı Uygulamalarına Dikkat!

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, depremi önceden bildirdiği öne sürülen uygulamaların arttığını belirtti.

Baki, özellikle son dönemde deprem sonrası artan bilgi ihtiyacını fırsata çevirmek isteyen kötü niyetli kişiler tarafından geliştirilen sahte deprem erken uyarı uygulamalarında karşı uyardı.

Deprem sonrası ortaya çıkabilecek erken bilgi uyarı sistemleri hakkında dikkat etmemiz gerektiğini vurgulayan Baki, bu tür sahte uygulamalara karşı tedbirli olunması gerektiğini söyledi.

Uygulamalar Nasıl Çalışıyor?

Deprem erken uyarı sistemlerinin Baki tarafından anlatılan çalışma prensibi, telefonlardaki ivmeölçer sensörlerinin kullanılmasına dayanıyor.

Uygulama, cihazlardaki sensörler aracılığıyla sarsıntıları algılayarak milyonlarca cihazı bir mobil sismik sensör ağına dönüştürüyor. Eğer aynı bölgede birden fazla cihaz aynı anda sarsıntı tespit ederse, veriler sunuculara iletiliyor ve eğer yıkıcı bir deprem riski varsa, uygulama bölgedeki cihazlara hızlıca uyarı gönderiyor.

Sahte Uygulamalar, Siber Tehdit Haline Dönüşüyor

Sahte deprem uygulamalarının sadece yanlış bilgi yaymadığını belirten Baki, bu tür yazılımların telefonlara zararlı yazılımlar bulaştırabileceğini ifade etti.

Hassas verilere erişebilen bu sahte uygulamaların, kullanıcıları sahte bildirimlerle reklamlara yönlendirerek gelir elde etmeyi amaçladığına dikkat çeken Baki, aynı zamanda telefonlara zararlı yazılımlar yükleyerek kişisel verileri ele geçirmeye çalıştıklarını aktardı.

“Türkiye’de Resmi Mobil Uyarı Sistemi Yok”

Türkiye’de henüz resmi bir mobil uyarı sistemi olmadığını belirten Baki, ABD ve Japonya’da devlet destekli deprem uyarı sistemlerinin bulunduğunu dile getirdi.

Baki, Türkiye’de bu tür sistemlerin olmadığına ve dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, uygulamaların talep ettiği izinlerin gözden geçirilmesi gerektiğini, gereksiz izin isteyen uygulamalardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Deprem korkusunun yanı sıra dijital güvenliğin de önemli olduğunu vurgulayan Baki, dijital güvenliğin fiziksel güvenlik kadar kritik olduğunu söyledi.

Related Posts

Yandaş gazeteci ‘Türk’ demeyi unuttu

Hükümete yakınlığıyla bilinen Hüseyin Taha Karagöz’ün sosyal medyada yaptığı paylaşımda ‘Türk’ ifadesini kullanmaması tepki çekti. Karagöz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde “Türk” kelimesini kullanmadı.

Dubrovnik Zirvesi’nden Ukrayna’nın NATO ve AB üyeliğine tam destek mesajı

12 Temmuz 2025 Cuma günü Hırvatistan’ın Dubrovnik şehrinde gerçekleşen ikinci Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Dışişleri Bakanları toplantısında, bölge ülkeleri Ukrayna’nın NATO ve Avrupa Birliği üyeliğine güçlü desteklerini bir kez daha dile getirdi. Ortak …

Başkentte fuhuş operasyonu: 11 işletme mühürlendi

Ankara’da düzenlenen fuhuş operasyonunda, 11 iş yeri mühürlenirken, 40 mağdur kadın kurtarıldı. Operasyonda, fuhşa teşvik ve aracılık suçlamasıyla çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Dervişoğlu’ndan Erdoğan’a: Sen hala Kasımpaşa’da su sattığını mı sanıyorsun, aklını başına al!

Dervişoğlu’ndan Erdoğan’a: Sen hala Kasımpaşa’da su sattığını mı sanıyorsun, aklını başına al!

İBB soruşturmasında 8 kişiye tutuklama talebi

İBB yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan 10 şüphelinin ifade işlemleri sona erdi. 8 kişi tutuklamaya, 2 şüpheli adli kontrol talebi ile Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

Murat Çalık bir kez daha cezaevine gönderildi

İki kez kanser atlatan ve dün anjiyo yapılan tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık yeniden Buca Cezaevi’ne gönderildi.