E-ticarete Maliye’den sıkı denetim

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan E-ticaretteki Gelir Kayıplarına Sıkı Denetim

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte sanal POS sistemleri üzerinden yapılan ödemeleri inceleyerek, 4 bin 95 mükellefin beyan etmediği 37 milyar liralık geliri tespit etti.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, Gelir İdaresi, e-ticaret sektöründeki sanal POS uygulamalarının öneminin artmasıyla, bu sistemler aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi için detaylı bir çalışma başlattı. 2020-2024 döneminde sanal POS ile gelir elde eden mükelleflerin durumları ve beyan ettikleri gelirler detaylı bir şekilde incelendi.

Banka verileri ve yapılan analizlerle, sanal POS kullanarak gelir elde eden ancak vergi beyannamesi vermeyen veya eksik beyanda bulunan 4 bin 95 mükellef belirlendi. Bu mükelleflerin 37 milyar liralık geliri gizledikleri ortaya çıktı.

2 Bin 284 İşlemle 67 Milyon Lira Gelir Elde Edenler Tespit Edildi

Gelir İdaresi’nin yaptığı analizlerde, tekstil ve hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti ile bilgisayar programlama faaliyeti yürüten birçok mükellefin gelirlerini gizlediği ortaya çıktı.

Örneğin, vergi kaydı bulunmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS üzerinden 2 bin 284 işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği belirlendi. Bu kişinin, internet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemeleri satışı yaptığı tespit edilirken, hakkında yasal süreç başlatıldı.

“Gönüllü Uyum ve İzaha Davet” Mekanizması Devrede

GİB, vergi kayıplarını önlemek amacıyla “gönüllü uyum ve izaha davet” mekanizmasını devreye aldı. Vergi mükellefiyeti olmayan veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai işlem uygulanmadan önce bilgilendirme yaparak gönüllü uyuma davet ediliyor ve beyanlarını düzeltmeleri sağlanıyor.

Ancak, bu çağrıya yanıt vermeyen veya gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai yaptırım süreci başlatılacak. GİB, gönüllü uyum sürecine e-ticaret gelirlerini gizlediği tespit edilen 561 mükellef ile başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dijitalleşen dünyada vergi kaybının izlenmesinin daha kolay hale geldiğini belirterek, sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenlerin vergi yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Şimşek, mükellefleri uyum sağlamaya teşvik ettiklerini ancak uyum göstermeyenlere ceza mekanizmalarının devreye gireceğini dile getirdi.

Related Posts

Samsun’da Dolandırıcılık: 123 Bin TL Kaybetti

Mehmet Dege, sosyal medya üzerinden karavan alımında dolandırıldığını savcılığa bildirdi.

Bu hafta hepsi kazandırdı ama bir yatırım aracı en karlısı çıktı

Yatırımcılar finansal piyasalarda hareketleri yakından takip ederken bu haftanın en çok kazandıran yatırım aracı da merak ediliyor. Haftanın en çok kazandıran ve en fazla kaybettiren yatırım araçları açıklandı. BIST 100 ENDEKSİ Açıklanana göre, BIST …

Başkan Palandöken: Yaz aylarında ülkemize 700-800 milyar TL bırakıyorlar!

Palandöken, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız hem bulundukları ülkelerde çalışıyor hem de yaz tatillerinde, memleketlerine dönüş yaptıklarında ülkemize önemli bir döviz girdisi sağlıyor. Bu yıl, özellikle Euro’nun ve diğer yabancı para …

Samsunspor Kombine Satışında Skandal

Samsunspor’un kombine bilet satışında POS cihazı olmaması, taraftarları zor durumda bıraktı.

ABD enflasyonu beklentilere paralel yükseldi

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 0,3 ile beklentiler dahilinde, yıllık bazda yüzde 2,7 ile beklentilerin üzerinde arttı.

Altın fiyatları zirvede: Gözler ABD enflasyon verisinde! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 14 Temmuz 2025 Pazartesi altın fiyatları…

14 Temmuz 2025 Pazartesi altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 14 Temmuz 2025 Pazartesi altın fiyatları…