EY, 2025 Küresel Vergi Politikası ve İhtilaf Görünümü raporunu yayımlandı

EY, 2025 Küresel Vergi Politikası ve İhtilaf Görünümü Raporunu Yayımladı

EY, küresel vergi politikalarındaki değişiklikleri ele alan “2025 EY Küresel Vergi Politikası ve İhtilaf Görünümü” raporunu yayımladı. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, rapor 71 farklı yargı alanından profesyonel katkılarla hazırlandı ve küresel vergi uygulamalarındaki değişimlere dair öngörüler içeriyor. Rapor aynı zamanda uluslararası düzeyde vergisel düzenlemelere dair eğilimleri değerlendirirken, ülkelerin analizlerine de yer veriyor.

Raporda, küresel vergi ortamındaki belirsizlikler ve jeopolitik gelişmeler karşısında şirketlerin değişime hazırlıklı olmalarının önemi vurgulanıyor. Stratejik uyum sağlayabilen işletmelerin maliyet avantajı elde edebileceği ve rekabet güçlerini artırabileceği belirtiliyor.

Üretken yapay zeka (GenAI) teknolojisinin vergi departmanları tarafından fırsatların tespiti ve uyum süreçlerinin yönetimi için önemli bir araç haline geldiğine de raporda değiniliyor. GenAI, vergi denetimlerinin daha verimli yapılmasında ve risk analizlerinde kullanılabiliyor.

Raporda ayrıca, vergi politikalarının şirket stratejilerine entegre edilmesi ve vergi birimlerinin tedarik zinciri ve sürdürülebilirlik gibi farklı alanlarla koordineli bir şekilde çalışması gerekliliği vurgulanıyor. Dinamik ekonomik koşullar altında çevikliğin önemine değinilirken, vergi departmanlarının şirketlerin büyüme ve dönüşüm hedeflerinde stratejik bir rol oynadığı belirtiliyor.

Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinin ekonomik görünümlerini iyileştirmek için vergi sistemlerini kullanırken, Sütun 2 (Pillar 2) ek vergisinin işletmelere farklı vergilendirmeler getirebileceği vurgulanıyor. Bu nedenle, hükümetlerin sundukları teşvikleri şirketler için değerini koruyacak şekilde yeniden tasarladığı ifade ediliyor.

EY Türkiye Vergi Hizmetleri Bölüm Başkanı Erkan Baykuş, teknolojik gelişmelerin vergi ve finans alanlarını şekillendirdiğini belirterek, işletmelerin değişen düzenlemelere uyum sağlaması gerektiğini vurguluyor. Baykuş, vergi rekabetinin yeniden gündeme gelmesinin muhtemel olduğunu belirterek, işletmelerin bilgili ve proaktif bir yapıyla hareket etmelerini önemsiyor.

EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı ve Uluslararası Vergilendirme Hizmetleri Lideri Ateş Konca ise Sütun 1’de nihai bir uzlaşının henüz sağlanamadığını belirterek, işletmelerin yeni düzenlemelere hızla uyum sağlamaları gerektiğini vurguluyor.

BYBIT TR’ye Üye Ol, 1.000 TL Kazan! Reklamdır
Kaynak: AA / Oktay Özdemir – Ekonomi

Related Posts

Türkiye’de üretilecek, 54 ülkeye ihraç edilecek!

Renault Duster’ın ardından, markanın yeni SUV modeli Renault Boreal de Bursa’daki Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda banttan inecek. 2026 yılı itibarıyla üretime başlayacak olan Boreal, Türkiye’den 50’den fazla ülkeye ihraç edilerek ülke …

Trump’ın hedefinde bu kez de uzay çalışmaları var! Yüzlerce kişiyi işten çıkaracak

Trump’ın mali politikaları sebebiyle NASA’dan (National Aeronautics and Space Administration, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) 2 binin üzerinde üst düzey çalışan işten çıkarılacak.

Kırşehir’de 200 gram ekmek 12 TL oldu

Yeni tarifeye göre, 200 gramlık ekmekler 12 TL, 400 gramlık ekmekler ise 24 TL’den satılacak. Güncellenen fiyatlar bu günden itibaren geçerli olacak. Erbaa’da ekmek rekabeti sona erdi: Fiyatlar 10 TL’ye çıktı Yapılan açıklamaya göre; somun, pide …

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …