Güney Kore ordusu düşük doğum oranı nedeniyle yüzde 20 küçüldü

T24 Dış Haberler

Güney Kore ordusu, pazar günü yayımlanan Savunma Bakanlığı raporuna göre son altı yılda yüzde 20’lik bir düşüşle yaklaşık 450 bin kişiye geriledi.

Yetkililer, bu düşüşün ana nedeninin ülkenin kadın başına 0,75 bebek ile dünyanın en düşük doğum oranı olduğunu belirtiyor.

Güney Kore, teknik olarak nükleer silaha sahip komşusu Kuzey Kore ile hâlâ savaş halinde olduğu için zorunlu askerlik hizmetini sürdürüyor.

Güney Koreli araştırmacılar tarafından temmuz ayında yayımlanan bir çalışma, 1,3 milyon aktif görevli askere sahip olduğu tahmin edilen Kuzey Kore’nin saldırısına karşı savunma için ülkenin en az 500 bin askere ihtiyaç duyacağını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, askerî güçlerin büyüklüğündeki fark Güney Kore’yi “savunmada başarılı olmak için yapısal olarak zor bir konuma” soktu.

Ayrıca, Güney Kore’nin en az 500 bin asker sayısını korumak için “ulusal düzeyde kararlı adımlar” atması gerektiği de belirtildi.

Savunma Bakanlığı’nın pazar günü yayımladığı rapora göre, Güney Kore ordusundaki tümen sayısı 2006’dan bu yana 59’dan 42’ye düştü; bu birimler ya lağvedildi ya da birbirleriyle birleştirildi.

Güney Kore, bölgedeki artan jeopolitik gerilime yanıt olarak savunma bütçesini artırıyor. 2025 yılı savunma bütçesi 60 trilyon wonun (43 milyar dolar; 32 milyar sterlin) üzerinde ve bu rakam Kuzey Kore’nin GSYİH’sinden daha fazla.

Güney Kore’de, tüm sağlıklı erkeklerin 18 ay askerlik yapması zorunlu, ancak nadir istisnalar var ve bazen erteleme izni veriliyor.

 

Related Posts

Gazeteci Fatih Altaylı’ya bu kez de ‘yanıltıcı bilgiyi yayma’ soruşturması!

Gazeteci Fatih Altaylı hakkında, “yanıltıcı bilgiyi yaydığı” iddiasıyla bir yıldan üç yıla kadar hapis istemiyle soruşturma başlatıldı.

Eyyam-ı Bahur ikinci dalgayla geliyor

Afrika kökenli sıcak hava dalgası ‘Eyyam-ı Bahur’ Türkiye’de etkisini sürdürüyor. Meteoroloji uzmanı Ahmet Köse, 10 Ağustos’tan sonra sıcaklıkların yeniden mevsim normallerinin üzerine çıkacağını, ancak önceki aylardaki kadar bunaltıcı olmayacağını söyledi.

Balıkesir Sındırgı’da 6,1 büyüklüğünde deprem: 1 kişi hayatını kaybetti, 29 kişi yaralandı

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 6,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul başta olmak üzere Marmara bölgesinde de hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ilçede bir binanın çöktüğünü ve enkaz altında kalan 6 vatandaşın kurtarıldığını kaydetti. Yerlikaya enkazdan kurtarılıp hastanede tedavi altına alınan 81 yaşındaki vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı. Yerlikaya, 29 kişinin de yaralandığını söyledi. AFAD, depremin ardından toplam 20 artçı sarsıntı yaşandığını duyurdu.

İspanya’da küçük uçak düştü: Pilot ve yolcu hayatını kaybetti

İspanya’nın Valencia kentinin Ponton de Requena bölgesinde küçük bir uçağın düşmesi sonucu en az iki kişi yaşamını yitirdi. Yetkililer kazanın yerel saate göre sabah 11.30 sıralarında gerçekleştiğini bildirdi. Uçak, kalkıştan kısa bir süre sonra …

Selçuk Şahin’in ilk maçı ‘farklı’ oldu

Arda Turan sonrası Eyüpspor’da göreve getirilen ve teknik direktör olarak ilk maçına çıkan Selçuk Şahin evinde Konyaspor’a 4-1 mağlup oldu.

İstanbul’da korkutan deprem

İstanbul’da hissedilen bir deprem meydana geldi.