İstanbul’da tarihi zirve: İran dahil 40 fazla ülkenin dışişleri bakanları Türkiye’ye geliyor

İİT Dışişleri Bakanları Konseyi İstanbul’da Toplanacak

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi 51. oturumu, “Dönüşen Dünyada İslam İşbirliği Teşkilatı” temasıyla İstanbul’da düzenlenecek. Toplantıya katılımın, İran ve İsrail arasındaki çatışmanın derinleştiği bu kritik dönemde rekor seviyede olması bekleniyor. 40’tan fazla Dışişleri Bakanı’nın İstanbul’a gelmesi bekleniyor.

Daha önceki toplantılardan farklı olarak, zirvede rekor düzeyde üst düzey katılım öngörülüyor. Toplantıya, İİT üyesi 57 ülkenin yanı sıra İİT’e bağlı kuruluşlar, gözlemci ülkeler ve diğer uluslararası teşkilatlardan 1.000’e yakın katılımcının iştirak etmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Önemli Mesajlar

Toplantının açılışında bir önceki dönem başkanı Kamerun’un Dışişleri Bakanı’nın yerini alacak olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, açılış konuşmasını gerçekleştirecek. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da toplantıda bir konuşma yapması bekleniyor.

Türkiye, 51. DBK toplantısında bir yıllığına Konsey Dönem Başkanlığını devralacak. Türkiye daha önce 1976, 1991 ve 2004 yıllarında düzenlenen DBK toplantılarına da ev sahipliği yapmıştı.

İsrail’in İran Saldırıları Özel Oturumda Ele Alınacak

Toplantıda, İsrail’in İran’a yönelik hava saldırılarının ele alınacağı özel bir oturum da düzenlenecek. Bu oturumda;

  • İsrail’in Gazze’de devam eden saldırıları
  • İnsani ve fiziki altyapının yeniden imarı çalışmaları
  • İki devletli çözüm adımları
  • İsrail’in İran’a gerçekleştirdiği saldırıların küresel ve bölgesel güvenlik üzerindeki etkileri
  • Müslüman toplumlar arasındaki iş birliğinin artırılması konuları ele alınacak

Dışişleri Bakanı Fidan’dan Önemli Mesajlar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın toplantıdaki konuşmalarında vurgulayacağı ana konular şunlar olacak:

Türkiye’nin Dönem Başkanlığı Vizyonu: Türkiye’nin dönem başkanlığı süresince, öncelikli olarak Filistin meselesi gibi İslam dünyasının karşı karşıya olduğu sorunlara odaklanılacak.

İsrail’in Yayılmacı Saldırıları: Bölgede artan İsrail saldırılarına dikkat çekilerek, Türkiye’nin İran ve İsrail arasındaki gerginliği azaltma çabaları destekleyeceği belirtilecek.

Filistin Davası Önemli Bir Gündem Maddesi

İki Devletli Çözüm Kararlılığı: Filistin meselesinin çözümünde en etkili yolun iki devletli çözüm olduğu vurgulanacak ve bu konuya destek verileceği belirtilerek İsrail-Filistin çatışmasının adil ve kalıcı bir şekilde sonuçlandırılması gerektiği ifade edilecek.

Kudüs’ün Önemi: Filistin meselesinin İİT için öncelikli bir gündem maddesi olduğu ve Kudüs’ün İİT’in varlık sebebi olduğu vurgulanacak.

Katılımcı Ülkeler ve Bakanlar Listesi

Toplantıya katılacak önemli dışişleri bakanları arasında;

  • Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı – Ceyhun Bayramov
  • Bangladeş Dışişleri Bakanlığı Danışmanı (Bakan) – Touhid Hossain
  • Benin Dışişleri Bakanı – Olushegun Adjadi Bakari
  • Bosna Hersek Dışişleri Bakanı – Elmedin Konakoviç
  • Brunei Dışişleri Bakanı – Erywan Yusof

Related Posts

İsrail Gazze’ye saldırılarını sürdürüyor: Son 24 saatte 105 Filistinli öldürüldü

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 105 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Marmaray seferlerinde aksama

İstanbullular güne Marmaray seferlerinde aksamayla başladı.

Radar verileri sızdı… İran İsrail’de 5 üssü vurmuş

İngiltere merkezli The Telegraph gazetesi, Oregon State Üniversitesi tarafından sağlanan radar verilerine dayandırdığı haberinde, 12 gün süren İsrail-İran savaşı sırasında İran’ın İsrail topraklarındaki 5 askeri üssü vurduğunu yazdı.

Muhittin Böcek’ten ‘Antalya İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinge mesaj

Tutuklanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Antalya İradesine Sahip Çıkıyor” mitinge mesaj gönderdi. Muhittin Böcek, “Sesimizi kıstıklarında sesimizin gürleşeceğini, onlar bizi tutsak ettikçe çoğalacağımızı, susturmaya çalıştıkça yeniden doğacağımızı hesap edemeyenler, aslında bu kötülüğü en çok kendilerine yapıyorlar ama haberleri yok” ifadelerini kullandı.

Vücudundaki kırıklarla hastaneye gitti acı gerçekle karşılaştı

Ordu’da yaşayan 6 yaşındaki Muhammet Emin Taşlı’nın lösemi olduğu ortaya çıktı.

Almanya’ya 6 aylık askerlik geliyor

Almanya, asker açığını kapatmak için altı aylık gönüllü askerlik programı başlatmaya hazırlanıyor. Gönüllü sayısı yetersiz kalırsa zorunlu hizmet gündeme gelecek. İlk askerlerin 2026’da eğitime başlaması planlanıyor.