İşte bu yüzden ocak ayında mercimek yemelisiniz

Mercimek: Sağlıklı Bir Besin Kaynağı

Mercimek, küçük, yuvarlak ve yassı tohumlarıyla bilinen oldukça besleyici bir baklagildir. Protein, lif, demir ve vitamin açısından zengin bir içeriğe sahip olan mercimek, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamanın yanı sıra, kalp sağlığını destekler, sindirimi kolaylaştırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sebeple, mercimek sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez bir parçasıdır.

Eğer daha sağlıklı bir diyet için adımlar atmayı planlıyorsanız, mevsim meyveleri ve sebzelerinin yanı sıra baklagilleri tercih etmek önemlidir. Fasulye, bezelye, nohut ve mercimek gibi baklagiller, yüksek protein, lif ve vitamin içeriğiyle sindirim sistemini destekler, kalp sağlığını iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Her gün 20 gram lif tüketilmesi öneriliyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günlük 20 gram lif tüketilmesini öneriyor. Pişmiş mercimek, bu ihtiyacı karşılamak için harika bir kaynaktır; 100 gram pişmiş mercimek yaklaşık 8 gram lif içerir. Mercimek, kardiyovasküler hastalıkları ve diyabeti önlemeye yardımcı olan çözünür lifler ile bağırsak sağlığını destekleyen çözünmez lifler bakımından zengindir. Bu nedenle, mercimek sindirim sistemi için önemli bir gıdadır.

Mercimek, B vitamini (özellikle B9 ve B3), demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum, bakır, fosfor ve manganez gibi önemli minerallerin yanı sıra antioksidanlar açısından da zengindir. Ayrıca, kolesterolü düşüren ve hücre yaşlanmasını geciktiren özelliklere sahiptir. 100 gram mercimekte 9 gramdan fazla yüksek kaliteli protein bulunur ve düşük kalorili yapısı ile iştah kontrolüne yardımcı olur.

Mercimek sağlıklı kararlar almanıza yardımcı olabilir

1 Ocak’ta mercimek yemenin, sofrada bereketi temsil etmekle kalmayıp aynı zamanda karar verme yeteneğinizi de olumlu etkileyebileceği belirtiliyor. Araştırmalar, besleyici gıdaların beyin fonksiyonlarını destekleyerek daha sağlıklı kararlar almanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yeni yıla, fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bir başlangıç yapmak için bu sağlıklı geleneği dahil etmek faydalı olabilir.

Related Posts

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.