Su ürünleri ihracatı 2 milyar doları aştı… Levrek zirvedeki yerini korudu





Su Ürünleri İhracatı 2 Milyar Doları Aştı, Levrek Zirvedeki Yerini Korudu


İzmir’den Su Ürünleri Sektöründe Başarı Hikayesi

İZMİR (İGFA) – Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye’nin su ürünleri sektörüne 2000 yılında büyük yatırımlar yaptığını belirtti. Kızıltan, 2000 yılında 10 ülkeye 59 milyon dolar ihracat yapıldığını, ancak 2024 yılında bu rakamın 91 ülkede 2 milyar 19 milyon dolara ulaştığını ve 2025 yılı için 2,5 milyar dolarlık bir hedef belirlendiğini açıkladı.

Kızıltan ayrıca, Türkiye’nin su ürünleri üretiminin 1 milyon 8 bin tona ulaştığını belirterek, sektörün son yıllarda yapılan yatırımlarla büyük ilerleme kaydettiğini ve Türk girişimcilerin ülkemize kazandırdığı modern tesislerin ihracatı artıran etkenlerden biri olduğunu vurguladı.

Levrek Zirvede Yerini Korudu

Levrek, su ürünleri ihracatında 570 milyon dolarla liderliğini sürdürdü ve 2023 yılına göre %10’luk bir artış gösterdi. Levrek ihracatında ilk üç sırayı sırasıyla 126 milyon dolarla İngiltere, 85 milyon dolarla İtalya ve 84 milyon dolarla Hollanda aldı.

Çipura ise Türkiye’nin en çok ihraç ettiği ikinci balık türü oldu. Çipura, ihracatını %22 artırarak 508 milyon dolara yükseltti. Çipura ihracatında ilk üç sırayı sırasıyla 100 milyon dolarla İtalya, 75 milyon dolarla Yunanistan ve 72 milyon dolarla Hollanda aldı.

Türk Somonu İhracatı 500 Milyon Dolara Ulaştı

2024 yılında Türk somonu ihracatı, 350 milyon dolardan %31’lik bir artışla 497 milyon dolara yükseldi. Rusya Federasyonu, 356 milyon dolarlık ihracatla Türk somonu ihracatında liderliğini sürdürdü ve Almanya’ya 36 milyon dolarlık, Vietnam’a 26 milyon dolarlık somon ihraç edildi.

Orkinos ihracatı ise 2024 yılında %153’lük rekor bir artışla 129 milyon dolara yükseldi.


Related Posts

Kadın girişimcilere 2024’te 208 milyar lira kredi verildi

Ekim-Aralık 2024 döneminde 64 bin kadın girişimciye, yaklaşık 74 milyar lira tutarında kredi kullandırılırken, yılın tamamında bu rakam yaklaşık 208 milyar liraya ulaştı.

UTTS sancılı başlıyor

Aşırı pahalı fiyatla satıldığı için yoğun eleştiri alan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), uygulamanın başlayacağı 1 Mayıs’a iki gün kala çöktü. Saatlerce giderilemeyen teknik arıza nedeniyle Türkiye genelinde Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı yapılamadı.

Çelik binalar depreme dayanıklılığı ve hızlı inşa edilebilmesiyle öne çıkıyor

İstanbul’da meydana gelen son depremlerin ardından sürdürülebilir ve düşük maliyetli olması ve daha hızlı inşa edilmesi sebebiyle çelik yapılar tekrar gündeme geldi.

Konya’nın tarım devi iflas etti

Tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren Ereğli Bereket Tarım, konkordato talebinin mahkemece reddedilmesinin ardından iflas etti.

Ticari kredi faizleri zirvede, reel sektörde gerçek yavaşlama yeni başlıyor: İş dünyasını korku sardı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasının ardından ekonomideki belirsizlikler sürerken finansmana erişim kritik sorun haline geldi.

Bakan Yumaklı: Türkiye’de tarım ve orman sektörü sürdürülebilir bir yapı üzerine oturmuştur

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye’de tarım ve orman sektörü sağlam, sürdürülebilir ve kuvvetli bir yapı üzerine oturmuştur.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir