Vatikan: Yapay zekâ insan olarak değerlendirilmemeli, insan zekasını tamamlayıcı bir araç olarak kullanılmalı

Vatikan, Yapay Zekanın İnsan Olarak Değerlendirilmemesi Gerektiğini Belirtti

Katolik Kilisesinin merkezi Vatikan, yapay zekanın bir insan olarak değerlendirilmemesi, ilahlaştırılmaması ve sadece insan zekasını tamamlayıcı bir araç olarak kullanılması gerektiğini ve bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Vatikan’ın İman Doktrini Bakanlığı ile Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın hazırladığı, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un da imzaladığı yapay zekanın risklerine dikkati çeken “Antiqua et Nova” (Antik ve Yeni) isimli rapor yayımlandı.

Vatikan Basın Ofisi’nin paylaştığı ve 117 maddeden oluşan rapor, Katolik Kilisesi’nin yapay zeka konusuna yaklaşımını ve içerdiği etik riskleri ortaya koyuyor.

Rapor, özellikle yapay zekanın eğitim, ekonomi, iş, sağlık, insan, uluslararası ilişkiler ve savaş bağlamındaki potansiyeli ile zorlukları üzerinde duruyor.

Raporda, yapay zekanın, “bir insan gibi görülmemesi, ilahlaştırılmaması, insan ilişkilerinin yerine geçmemesi ve aksine sadece insan zekasına tamamlayıcı bir araç olarak kullanılması” gerektiği belirtildi.

Raporda, yapay zekanın savaş kaynaklarını “insan kontrolünün çok ötesinde” artırabileceği ve insan hakları açısından yıkıcı sonuçları olabilecek istikrarsızlaştırıcı bir silahlanma yarışını hızlandırabileceği ifade edildi.

Yapay zekanın, “analitik yetenekleri” milletlerin barış ve güvenlik arayışına yardımcı olmak için kullanılabileceği ancak “doğrudan insan müdahalesi olmadan hedefleri belirleyip onlarla etkileşime girmesinin” ciddi bir etik endişe kaynağı olduğu kaydedildi.

“Antiqua et Nova” isimli raporda, bu tür teknolojilerin savaşlara, çocukları bile esirgemeyen, birçok masum sivili etkileyen, kontrol edilemez bir yıkıcı güç kazandırdığı belirtilerek, insanlığın kendi kendini yok etme sarmalına düşmesini önlemek için insanın yaşamını ve onurunu özünde tehdit eden tüm teknoloji uygulamalarına karşı net bir tavır almak gerektiği vurgulandı.

Raporda, yapay zekanın insan ilişkilerinde bağlantıları teşvik edebileceği ancak “zararlı izolasyonlara” da yol açabileceğine dikkat çekilerek, yapay zekayı bir kişi olarak temsil etmenin “yanlış” olduğu, bunu dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılmasının ise “ciddi bir etik ihlal” olduğu belirtildi.

Yapay Zekanın Sahte İçerik Üretme Konusu

Yapay zekanın, sahte haber ve içerikler üretme konusundaki risklerine dair uyarılarda bulunulan raporda, yapay zeka tarafından üretilen ve yayınlanan içeriklerin doğruluğunun her zaman teyit edilmesi için gerekli hassasiyetlerin gösterilmesi gerektiği bildirildi.

Raporda, şunlar kaydedildi:

“Yapay zeka ile üretilen sahte görsel ve işitsel içerikler, başkalarıyla ve gerçeklikle ilişkiyi çarpıtarak toplumun temellerini giderek zayıflatabilir. Bu, dikkatli bir düzenleme gerektiriyor. Çünkü özellikle yapay zeka tarafından kontrol edilen veya yapay zeka tarafından etkilenen medya aracılığıyla yanlış bilgi, kasıtsız olarak yayılabilir, siyasi kutuplaşmayı ve toplumsal hoşnutsuzluğu körükleyebilir. İnsanların kararlar almaya çağrıldığı her alanda olduğu gibi, burada da kötülüğün gölgesi mevcuttur. İnsan özgürlüğünün yanlış olanı seçme olasılığına izin verdiği durumlarda, bu teknolojinin ahlaki değerlendirmesi, onun nasıl yönlendirildiği ve kullanıldığına bağlı olarak ele alınmalıdır.”

Anadolu insanının Osmanlı İmparatorluğu zamanında tanıştığı bale nedir?

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Bahçeli: Sivil direniş kışkırtmalarının darbeye davet olduğunun farkındayız, yüreğiniz yetiyorsa çıkın sokağa da görelim!

TIKLAYIN – RTÜK Başkanı Şahin’den Halk TV’ye: Gereği yapılacak

TIKLAYIN – Son anketten çarpıcı sonuç: İmamoğlu CHP’nin adayı, Mansur Yavaş bağımsız aday olursa oy oranları nasıl olur?

TIKLAYIN – “Turpun büyüğü” dediği bilirkişiyi açıkladı, hakkında dakikalar içinde soruşturma başlatıldı; İmamoğlu’nun çıkışını gazeteler nasıl gördü?

TIKLAYIN – Rıza Türmen | Türkiye’de ifade özgürlüğü

Related Posts

Husiler Kızıldeniz’de Magic Seas gemisini batırdı: 3 İHA ve 5 balistik füzeyle saldırı

Yemen’deki Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Kızıldeniz’de “Magic Seas” gemisini 2 insansız deniz aracının yanı sıra 3 insansız hava aracı ve 5 balistik füzeyle vurduklarını bildirdi. Husiler, “Magic Seas”e düzenledikleri saldırının görüntülerini paylaştı.

Uyuşturucu operasyonu: 35 tutuklama

Ali Yerlikaya, “Narkokapan-Tekirdağ” operasyonları sonucu 35 kişi tutuklandı” dedi.

Kamyon devi 5 bin kişiyi işten çıkartıyor

Ünlü kamyon üreticisi Daimler Truck, 5 bin kişiyi işten çıkaracak.

Nikah memurları da işin içinde: Türk erkeklerini evlendirip paraya para demiyorlarmış!

Ankara merkezli düzenlenen operasyonda, sahte belgelerle vize süresi dolmuş Fas uyruklu kadınların para karşılığı Türk vatandaşlarıyla evlendirildiği tespit edildi. Gözaltına alınan 30 kişi arasında 10 evlendirme memuru da bulunuyor.

Ünlü maden suları acilen marketlerden toplatılıyor

Bakteriyel kontaminasyon şüphesiyle Almanya’da piyasada bulunan ünlü maden suyu markalarının bazı partileri acil olarak geri çağrıldı. Tüketicilere “sakın içmeyin” uyarısı yapıldı.

WSJ: ABD, Ukrayna’ya ek Patriot hava savunma sistemi göndermeyi değerlendiriyor

WSJ: ABD, Ukrayna’ya ek Patriot hava savunma sistemi göndermeyi değerlendiriyor