Yapay zeka yatırımları enerji yatırımlarını geride bıraktı

Enerji Sektöründe Yatırımların Yönü Yapay Zeka Odaklı Projelere Kayıyor

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) bu yıl yayımladığı Dünya Enerji Yatırımları raporuna göre, enerji sektöründe maliyetlerin yükselmesi ve politika belirsizliklerinin yatırım kararlarını etkilediği bilgisi derlendi. Bu belirsizliklerin etkisiyle sermayenin yapay zeka odaklı projelere yöneldiği gözlemlendi.

Şirketlerin enerji AR-GE harcamaları son yıllarda en düşük büyüme oranını kaydetti. 2020’den bu yana risk sermayesi yatırımlarında 8 milyar dolarlık azalma yaşandı. Yüksek faiz oranları, inovatif şirketler için öz sermaye yatırımını az çekici hale getirdi.

Yapay zeka ise hız kesmeden yoluna devam etti. Yapay zeka 2024’te, enerjiyle ilgili risk sermayesi yatırımlarının yaklaşık 3 katına denk gelen 84 milyar dolarlık yatırımı topladı.

Yapay zekaya artan ilgi, enerji optimizasyonu ve inovasyonunda fırsatlar doğurdu ve sektörü daha da ileri taşıdı.

Çinli Şirketlerin Küresel AR-GE Payı Avrupa’yı Geride Bıraktı

Rapora göre, 2025 yılı itibarıyla merkezi Çin’de bulunan şirketler, küresel enerji AR-GE harcamalarında en büyük paya sahip oldu. Çinli firmaların payı 2015’te yüzde 16 iken, 2025’te yüzde 38’e yükseldi ve Avrupalı firmaların önüne geçti.

Çin’deki kamu ve özel sektör arasındaki sınırların belirsizliği, enerjiyle ilgili inovasyonlarda daha uyumlu bir çalışma ortamı sağladı. Çin’in temiz enerji üretim zincirlerinde rekabet avantajı elde etmesine büyük katkı sağladı.

2015’te en yüksek enerji AR-GE bütçesine sahip 20 şirket arasında çoğunlukla ABD ve Avrupa merkezli otomotiv ve petrol-gaz şirketleri yer alıyordu. Ancak, 2024’e gelindiğinde listede önemli değişiklikler yaşandı.

Çinli saf batarya üreticisi CATL, BYD ve Tesla gibi elektrikli araç üreticileri ile birlikte listede yer aldı. Enerjikasyon için ekipman tedarik eden Denso, Schneider Electric ve Robert Bosch gibi firmalar da listede kendine yer buldu.

İlk 20’de kalan petrol ve gaz şirketleri ise Petrochina, Sinopec ve Saudi Aramco oldu.

Enerji AR-GE Alanında Sadece Yüzde 1 Büyüme Gözlendi

Şirketlerin enerji teknolojilerine yönelik AR-GE harcamaları son yıllarda belirgin şekilde yavaşladı. Kurumsal enerji AR-GE harcamaları, yalnızca yüzde 1 oranında artarak son 10 yılın en düşük seviyelerinden birine geriledi. Bu düşük büyüme, Kovid 19 salgınının etkili olduğu 2020 hariç tutulduğunda, kaydedilen en zayıf performans oldu.

Raporda, batarya, kömür, nükleer enerji, yenilenebilir enerji ve termik santral ekipmanları gibi kilit alanlarda faaliyet gösteren firmaların AR-GE yatırımlarını azalttığına dikkat çekildi. Yüksek sermaye maliyetleri ve belirsiz piyasa koşullarının, uzun vadeli ve riskli projelere yönelik iştahı düşürdüğü belirtiliyor.

Özel sektörün AR-GE motivasyonunda yaşanan bu kırılma, enerji dönüşüm sürecinde inovasyona odaklı sermayenin etkisinin arttığının bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Related Posts

Nadir toprak krizi: Çin kısıtlamaları dünya çapında otomobil fabrikalarını kapatabilir

CNBC, Pekin’in küresel tedarik zincirlerindeki hakimiyetinin, gümrük vergisi savaşının patlak vermesiyle belirginleştiğini ve örneğin otomotiv endüstrisi gibi sektörlerde Çin’in nadir toprak elementlerine yönelik ticaret kısıtlamalarının, en büyük …

Bakan Işıkhan’dan kamu çalışanlarına yönelik açıklama! “Maaş ve ikramiyelerinde ciddi iyileştirmeler sağladık”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanlarının yaşadığı ve “çözülemez” denilen sorunları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çözüme kavuşturduklarını hatırlatırken 2002’den bugüne kamu çalışanlarının mali ve …

Mehmet Şimşek’i topa tuttu: Ekonomi tarihinin en kötü dönemi

Ekonomist Devrim Akyıl, katıldığı bir televizyon programında Türkiye’nin ekonomi politikalarına ilişkin çok sert eleştirilerde bulundu. Akyıl, Türkiye’nin tarihsel olarak en kötü ekonomik döneminden geçtiğini belirterek, geçmişte yaşanan büyük …

Bakanlıktan Çin yapımı türbini ithalatına damping soruşturması

Ticaret Bakanlığı tarafından Çin malı rüzgar türbini kanadı ithalatına damping soruşturması açıldı.

ATM’lerde para çekme limiti yükseltildi! İşte yeni sınır

Türkiye’de yüksek enflasyon koşulları altında yeni banknot basım taleplerinin reddedilmesi, vatandaşların günlük nakit ihtiyaçlarını karşılamada zorluk yaşamasına neden oluyor. Bu durum bankaları, müşterilerinin artan nakit talebine yanıt verebilmek için ATM işlem limitlerini yeniden gözden geçirmeye itti. Bir banka günlük para çekme limitini 50 bin TL’ye kadar yükseltti. İşte banka banka güncel günlük para çekme limitleri…

Xiaomi’den Tesla’ya rakip hamle: İkinci elektrikli aracı “YU7 SUV” tanıtıldı, 3 dakikada 200 bin ön sipariş aldı!

Xiaomi’den Tesla’ya rakip hamle: İkinci elektrikli aracı “YU7 SUV” tanıtıldı, 3 dakikada 200 bin ön sipariş aldı!