Su ürünleri ihracatı 2 milyar doları aştı… Levrek zirvedeki yerini korudu





Su Ürünleri İhracatı 2 Milyar Doları Aştı, Levrek Zirvedeki Yerini Korudu


İzmir’den Su Ürünleri Sektöründe Başarı Hikayesi

İZMİR (İGFA) – Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye’nin su ürünleri sektörüne 2000 yılında büyük yatırımlar yaptığını belirtti. Kızıltan, 2000 yılında 10 ülkeye 59 milyon dolar ihracat yapıldığını, ancak 2024 yılında bu rakamın 91 ülkede 2 milyar 19 milyon dolara ulaştığını ve 2025 yılı için 2,5 milyar dolarlık bir hedef belirlendiğini açıkladı.

Kızıltan ayrıca, Türkiye’nin su ürünleri üretiminin 1 milyon 8 bin tona ulaştığını belirterek, sektörün son yıllarda yapılan yatırımlarla büyük ilerleme kaydettiğini ve Türk girişimcilerin ülkemize kazandırdığı modern tesislerin ihracatı artıran etkenlerden biri olduğunu vurguladı.

Levrek Zirvede Yerini Korudu

Levrek, su ürünleri ihracatında 570 milyon dolarla liderliğini sürdürdü ve 2023 yılına göre %10’luk bir artış gösterdi. Levrek ihracatında ilk üç sırayı sırasıyla 126 milyon dolarla İngiltere, 85 milyon dolarla İtalya ve 84 milyon dolarla Hollanda aldı.

Çipura ise Türkiye’nin en çok ihraç ettiği ikinci balık türü oldu. Çipura, ihracatını %22 artırarak 508 milyon dolara yükseltti. Çipura ihracatında ilk üç sırayı sırasıyla 100 milyon dolarla İtalya, 75 milyon dolarla Yunanistan ve 72 milyon dolarla Hollanda aldı.

Türk Somonu İhracatı 500 Milyon Dolara Ulaştı

2024 yılında Türk somonu ihracatı, 350 milyon dolardan %31’lik bir artışla 497 milyon dolara yükseldi. Rusya Federasyonu, 356 milyon dolarlık ihracatla Türk somonu ihracatında liderliğini sürdürdü ve Almanya’ya 36 milyon dolarlık, Vietnam’a 26 milyon dolarlık somon ihraç edildi.

Orkinos ihracatı ise 2024 yılında %153’lük rekor bir artışla 129 milyon dolara yükseldi.


Related Posts

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

2016’da Burger King’de satılan menü fiyatları sosyal medyada gündem oldu

2016 yılındaki 4,95’lik menü fiyatı enflasyonun 10 yılda geldiği noktayı gösterdi